• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Голодомор – геноцид українського народу

Голодомор – геноцид українського народу

2020-11-28

28 листопада 2020 року, у четверту суботу місяця, в Україні відзначають День пам'яті жертв Голодоморів та політичних репресій.

Він був запроваджений Указом Президента України у 1998 році. У 2006 році Законом України Голодомор 1932 – 1933 років був визнаний геноцидом.
Голодомор – це геноцид українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з наміром знищити, цілком чи частково українську національну групу. Способом реалізації геноциду став штучний масовий голод, організований керівництвом комуністичної партії Радянського Союзу та Радянської України. Голодомор спричинив загибель від 3 до 10 (за різними даними) мільйонів українців на території Української СРР і Кубані. Радянська влада злочинно замовчувала факт голоду як в Україні, так і за кордоном. Моральний обов’язок держави та суспільства перед минулими та наступними поколіннями – вшановувати пам’ять жертв трагедії.
Цьогорічні вшанування відбувається в особливих умовах. Людським життям загрожує пандемія коронавірусної хвороби. Запроваджені карантинні заходи вносять обмеження у проведення масових меморіальних заходів. Але ця обставина не може перешкодити гідному вшануванню пам'яті жертв Голодоморів.
Учні нашої школи щороку долучаються до акції "Запали свічку", яка є свідченням нашої шани і глибокої скорботи за життя людей, які втратили все через змову підступної влади.
Нехай ці свічки, запаленні нами, в такий сумний для нашої країни день, зігріють своїм теплом тих, хто так і не дочекався кращого життя. Вічна їм пам'ять!
... На вікні свічі не задути,
Скарги і плачі досі чути -
Усе люди тямлять.
Досі жаль до сліз тих, що не впору
Їх потяв укіс Голодомору,
Тож, вічна їм пам'ять...

/Files/images/img-a7d879599b18e675f76faf2fbb2f2190-v_optimized.jpg/Files/images/IMG_20201126_125301-min (1).jpg

Кiлькiсть переглядiв: 103

Коментарi