УВАГА. Небезпечний КОРОНАВІРУС COVID-19

2020-03-13

Що таке коронавірус та як він передається

Коронавірус – родина распіраторних вірусів, що можуть спричинити від звичайної застуди до тяжкого респіраторного захворювання. Захворювання, яке викликав китайський коронавірус, називається COVID-19. Він спалахнув на рибному ринку в китайському місті Ухань провінції Хубей.

Наразі відомо, що COVID-19 передається краплинним та контактним шляхами. Вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини й не здатний до переміщення на великі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви перебуваєте на відстані понад 1,5 м.

Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до тварин, м'яса, риби, дверних ручок, поручнів, забруднених виділеннями з дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

Вірус може жити на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо.

5 основних речей, які мають знати батьки про коронавірусну інфекцію COVID-19

  • попросити дітей не підходити ближче ніж на 1 метр до людей, що кашляють, чхають або мають жар
  • нагадувати дітям про обов’язкове миття рук перед прийомом їжі та після відвідування вбиральні (мити руки потрібно щонайменше 20 секунд або використовувати дезінфекційні засоби для рук)
  • попросити дітей утриматися від прийому їжі з загальних упаковок або посуду (горішки, чіпси, печиво та інші снеки), куди багато людей занурюють руки
  • просити дітей уникати привітальних обіймів і рукостискань, поки епідеміологічна ситуація не стабілізується
  • посилити вимоги до вологого прибирання приміщень, очищення та дезінфекції об’єктів, яких торкається велика кількість людей, провітрювати приміщення
  • важливо уникати місць масового скупчення людей

У випадку захворювання для запобігання поширення хвороби звертатись на сайт (https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov)

ГАРЯЧА ЛІНІЯ РІВНЕНСЬКОЇ ОДА 0-800-500-078

Кiлькiсть переглядiв: 207

Коментарi